Erhvervsministerens lovforslag gør det ulovligt at tage imod for mange kontanter: Bilbranchen raser

Kontantforbud

Lovforlaget skal dæmme op for hvidvask, men bilbranchen er ikke begejstrede.

Erhvervsministeriets lovforslag nr. 193 vil sænke grænsen for, hvor mange kontanter der må modtages i forbindelse med eksempelvis køb og salg af biler. Grænsen er i dag 50.000 kr. men står det til Erhvervsministeriet, bliver grænsen efter 1. juli 2021 sat ned til blot 20.000 kr.

Men bilbranchen er ikke glade for en fremtid, hvis det bliver meget sværere at handle med kontanter. Især eksport af billigere biler til udlandet vil blive meget bøvlet.


Mange af disse købere har kontanter med – og hvis de fremadrettet bliver afvist for selv ganske billige biler – alt over 20.000 kr. – så frygter Dansk Bilbrancheråd, at en markant del af denne handel vil forsvinde. Tilsvarende har mange privatpersoner faktisk også rede penge at handle for – især den ældre generation, som altså også vil blive ramt. Det skriver Dansk Bilbrancheråd.

Der kan udskrives bøder til de virksomheder, som overtræder loven. Takstmæssigt ligger bøden på 10 % af det beløb, der ligger over den fastsatte grænse – dog mindst 10.000 kr. i bøde.

“Udover den ældre generation oplever mange danskere lige nu at måtte betale minusrenter i banken for at have deres penge stående. Det giver nogle danskere et incitament til ikke at have deres penge i banken, og de vil dermed ikke have mulighed for at benytte bankoverførsel eller kreditkort, og det vil dermed afskære dem fra at handle. Det mener jeg ikke kan være rigtigt”, siger Ida Nynne Daarbak Jensen fra Autobranchen Danmark.Kasper Erling er redaktionschef og medejer af Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 20 år. Email: ke@boosted.dk