Efter Elon Musks lønpakke-kontrovers har Tesla ændret sine vedtægter i Texas. Aktionærer skal eje 3 procent af aktierne for at kunne sagsøge ledelsen.E
En ny beslutning fra Elon Musk gør det mere umuligt end nogensinde før at sagsøge bilmærket. Eller i hvert fald ledelsen.
Tesla kræver nu at aktionærer har mindst 3 procent af aktieposten i bilmærket, hvis de vil lægge sag an på grund af ledelsens beslutninger.
Og selvom der er mange aktier i Tesla, er det de færreste aktionærer der sidder på så meget af mærket.
Ændringen kommet i kølvandet på sagen om Elon Musks store lønpakke, som blev afvist af en dommer i delstaten Delaware. Noget som endda fik mærket til at rykke sit hovedkvart til Texas.
Fremover skal en investor sidde på mindst 3 procent af Teslas aktier for at indlede en retssag. Det svarer til en værdi på over 238 milliarder danske kroner baseret på selskabets nuværende markedsværdi.
Den markante ændring i Teslas vedtægter er da også kun mulig, fordi Tesla har rykket hele den bagvedliggende forretning – og der med den juridiske afdeling – til Texas-
Tidligere var mærkets aktiviteter hovedsageligt i Delaware. Lovgivningen i Texas anses for at være mere imødekommende over for selskaber – altså på et generelt plan – end lovene i Delaware.
Det var en aktionær ved navn Richard Tornetta, der oprindeligt sagsøgte Tesla. Søgsmålet handlede om Elon Musks lønpakke. Tornetta ejede blot ni Tesla-aktier, men han kunne altså sagtens sagsøge bilmærket.
Ann Lipton er advokat med speciale i selskabs- og værdipapirret. I et interview til CNBC siger hun, at hun ikke er i tvivl om, at Tesla udnytter de videre rammer i Texas.
Teslas juridiske ændringer og aktionærrettigheder
Ændringen i vedtægterne vil sandsynligvis ikke blive bemærket af flertallet af Teslas aktionærer. Men den begrænser deres muligheder for at drage Tesla til ansvar for eventuelle fejl og forseelser.
På den anden side arbejder Elon Musk stadig på at få den ekstremt store løn, han ifølge bestyrelsen skal have.
I 2018 fik Musk aftalt det sådan, at han ikke får en fast løn fra Tesla. I stedet skal bilmærket give ham muligheden for at købe 303 millioner aktier for 160 danske kroner stykket.
Men i januar 2024 annullerede Kathaleen McCormick, en dommer i Delaware, den plan. Hendes begrundelse var, at de bestyrelsesmedlemmer i Tesla, der godkendte aftalen, reelt var og er kontrolleret af Elon Musk.
Efterfølgende blev Teslas aktionærer bedt om at stemme om lønpakken igen. De godkendte den for anden gang.
Dommeren fastholdt dog sin beslutning og blokerede aftalen endnu engang. Værdien af den omstridte pakke var oprindeligt på 56 milliarder dollars, svarende til cirka 386 milliarder danske kroner.
Kampen om Musks milliarder fortsætter
Den oprindelige retssag fra Richard Tornetta satte fokus på processen for godkendelse af store kompensationspakker.
Dommerens afgørelse understregede vigtigheden af bestyrelsens uafhængighed. Om Tesla i sidste ende kommer til at ‘betale’ Musk med mere kontrol, vides ikke. I hvert fald ikke endnu.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]