Selvom de har brændt 10 milliarder kroner af på udviklingen, ser elbilmærket Bollinger Motors nu ud til at undgå konkurs. En konkurrent har købt resterne af firmaet.
Elbilmærket Bollinger Motors indgav en konkursbegæring, så sent som i begyndelsen. Men nu lukker det amerikanske firma alligevel ikke.
Konkurrenten Mullen Automotive har nemlig købt yderligere 21 procent af aktierne i Bollinger og ejer dermed nu 95 procent af firmaet.
Ifølge Mullen skal Bollinger stadig været ‘sit eget brand’. Fokus vil være på videreudviklingen af den elektriske lastbil B4.
Købet sker efter en periode med juridiske problemer. Bollinger Motors var tidligere i år under tvungen administration, efter stifteren og tidligere direktør Robert Bollinger gik rettens vej for at få fat i en hel del penge.
Han mente, at selskabet skyldte ham knap 70 millioner kroner. Robert Bollinger forlod firmaet i 2024. Mullen hævder nu, at alle krav og gæld er blevet løst.
En domstol har ifølge Mullen afvist kravet, der ellers i første omgang førte til konkursbegæringen, skriver de nye ejere i en pressemeddelelse.
Fokus på el-lastbilen B4 og Mullen-samarbejde
På trods af at Mullen ejer næsten hele Bollinger Motors, fastholdes den oprindelige retning. Mullen siger, at Bollinger skal forblive sit eget mærke og koncentrere sig om el-lastbilen B4.
Salget, servicen og garantien på de nuværende produkter skal fortsætte som før. B4 bliver fremover integreret i Mullens økosystem for elbiler.
Bollinger vil samtidig få adgang til Mullens teknologier og ressourcer. Det skal gøre udviklingen af nye køretøjer hurtigere.
B4-produktionen gik i gang i september sidste år og er rettet mod erhvervskunder. Der er ikke meldt noget om planer for privatkøretøjer.
Fra SUV-drømme til erhvervsfokus
Bollinger blev grundlagt i 2015. Oprindeligt var planen at bygge en elektrisk SUV og pickup med navnene B1 og B2.
Modellerne fik en del opmærksomhed i starten, men kom aldrig i produktion. I stedet blev fokus flyttet over på erhvervskøretøjer.
Det er derfor B4-modellen nu har førsteprioritet. Det er en elektrisk lastbil med fladt chassis, som kan tilpasses forskellige kommercielle formål.
Mullen vurderer, at B4 har potentiale på det voksende marked for elektriske erhvervskøretøjer i USA.
Robert Bollinger har ikke kommenteret Mullen-købet offentligt. Det er uvist, om hans krav er blevet opfyldt fuldt ud.
Tidligere udfordringer hos både Bollinger og Mullen
Bollinger Motors er ikke det eneste firma i elbilbranchen, der har haft det svært. Mullen selv har kæmpet med økonomi og ry for at overdrive sine teknologiske fremskridt.
Kritikere har peget på manglende produktion og udskudte lanceringsdatoer. Det er dog ikke usædvanligt i den konkurrenceprægede elbilbranche.
Med opkøbet forsøger Mullen nu at samle kræfterne om de projekter, der har størst chance for succes.
El-lastbiler som B4 ses som en oplagt mulighed, fordi man regner med at efterspørgslen vil stige i takt med stadigt strengere krav til emissioner i erhvervstransport.
Fremtiden for Bollinger Motors afhænger dog også i høj grad af, hvor hurtigt og effektivt Mullen kan få modeller som B4 på vejene.
Flere detaljer om produktion og leveringer ventes at komme i løbet af året. For andre bilmærker er løbet dog kørt. Og det rammer kunderne hårdt i nakken.
Eksempelvis kunne Boosted for ganske nylig fortælle, hvordan det leasingselskab, der købte Fisker Inc.’ lagerbeholdning i Nordamerika har lukket ned for 7.500 private ejere. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]