Reklame:

Elbiler udfordrer elnettet – det kræver milliarder af kroner

I Fredericia slukkede elbiler og varmepumper for strømmen juleaften. Det vil kræve en milliardstor investering, hvis elnettet skal kunne følge med.

Juleaften havde 335 husstande i Fredericia ingen strøm. Der blev ikke noget af det traditionsrige juleshow i fjernsynet, og nogle måtte se langt efter julemaden?

Hvorfor? Fordi byen rendte ind i en overbelastet af elnettet. Det skriver DR, som har søgt en forklaring hos Forsyningsselskabet Trefor, der leverer strømmen til Fredericia.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:


Helt konkret, siger Trefor, slog 57 nye varmepumper benene væk under elnettet juleaften. Og det vil vi se mere af i fremtiden, lyder meldingen.

Der skal bruges milliarder i mange år
Kablerne i jorden kan nemlig slet ikke klare et højt elforbrug. Der skal milliarder af kroner i investeringer til, hvis det skal kunne lade sig gøre, når også presset fra ladende elbiler lægges oveni.

Klimapartnerskabet for Energi og Forsyning, der samler energivirksomheder og interesseorganisationer, vurderer, at der skal investeres 41 milliarder kroner i løbet af 8 til 9 år for at få elnettet til at holde.

Alene hos Trefor regner man med, at der skal bruges seks milliarder på samme opgave. Her er tidshorisonten dog noget længere nemlig 20 år.

Reklameblok:
– Hvis antallet af elbiler og varmepumper stiger hurtigere, end vi forventer, er det helt sikkert en udfordring, vi står med fremadrettet. En stor udfordring, fortæller elforsyningsdirektør i Trefor Per Sørensen til DR.

 
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over ni år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk
Reklame:

Nyeste artikler

Reklame:

Motorsport

Husk det nu

Reklame:

Har du læst?

Gratis artikler

Har du læst?