Sådan tolker du BMW’s modelbetegnelser


BMW står for Bayerische Motoren Werke. Det ved enhver. Men hvad betyder det egentligt, når der står “Ci”, “is” eller sDrive på bagsmækken af din Bimmer? Læs med og find ud af det her.

BMW har længe brugt en kompleks række af alfanumeriske betegnelser for at fortælle omverden om deres modelbetegnelser. Nogle, som “d” for diesel, giver selvfølgelig sig selv.

Men det gør “sDrive”, “Ti” og “e” ikke nødvendigvis. Så i denne artikel har vi samlet til bunke blandt de bayerske modelbetegnelser for én gang for alle at få BMW-alfabetet på plads.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
Dermed siger vi – desværre – ikke, at det bliver nemmere at finde rundt i BMW-modeller. For en 328i af i dag er ikke en 3 Serie med 2,8-liters rækkesekser som i gamle dage. Men derimod en to-liters, firecylindrede turbo-motor. Godt nok drevet af benzin stadigvæk.

Men her får du styr på de alfanumeriske betegnelser.

  • “C” – Sådan beskrev BMW deres tidlige coupé-modeller. I dag bruges det store “C” om cabrioleter.
  • “Ci” – Den betegnelse bruger BMW ikke mere. Men da de gjorde, stod “Ci” for en benzindrevet coupé.
  • “Cd” – hænger sammen med den ovenover, her betyder det en en coupé der kører på diesel.
  • d” – Det nok mest logiske bogstav i BMW’s alfanumeriske samling, for det betyder at bilen kører på diesel.
  • “e” – Hvis “d” er logisk så er “e” det næsten også. Det betyder at det er en plug-in hybrid du står og kigger på.
  • “i” – Det lille ‘i’ står for injection – altså BMW’er med benzindsprøjtning
  • “ic” – Når BMW bytter lidt rundt på bogstavesrækkefølgen – og skriver både “i” og “c” med småt, har vi at gøre med en benzinslugende cabriolet.
  • “sDrive” – Betyder at den trækker på 2 hjul. Tidligere var det garanteret en baghjulstrækker, men med 2-serien’s Active Tourer og den nye 1-serie er det ikke længere.
  • “xDrive” – Det betyder at bilen er firhjulstrukket, dog har de helt sikkert også mulighed for udelukkende at trække på baghjulene.
BMW’s “is’-modeller er godt nok ‘kun’ firecylindrede – men de er ofte det bedste valg, hvis alternativet er en sekscylindrede 320i. Den firebenede er lettere og sjovere. Findes både som E30 og E36-udgaver af 3 Serien.

“Ci” – Den betegnelse bruger BMW ikke mere. Men da de gjorde, stod “Ci” for en benzindrevet coupé.

“Cd” – nej, det er ikke en compact disk fyldt med dit musik fra 90’erne. Men derimod en coupé der kører på diesel.

d” – ser du en 330d, en 535d eller måske en 730d på vejene, ved du nu, at den kører på… diesel!

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:
“ic” – Når BMW bytter lidt rundt på bogstavesrækkefølgen – og skriver både “i” og “c” med småt, har vi at gøre med en benzinslugende cabriolet.

CS – Nu begynder noget med ‘C’ virkelig at blive sjovt, når det har med BMW at gøre. CS slår for Club Sport eller Clubsport.  En berømt CS-model er E9 3.0 CS fra 80’erne. I dag bliver det brugt på bl.a. M2 CS.

CSL – Coupé Sport Leichtbau eller Coupé Sport Letvægt. Navnets oprindelse finder vi i 1970’erne på BMW E9, der med tiden fik en CSL-variant. En berømt mere nutidig udgave er E46 M3 CSL. Den var total strippet. Aircondition-anlægget skulle du betale BMW for at lægge tilbage i bilen. Ja, den er god nok

Klik ‘NÆSTE SIDE’ for at læse mere

NÆSTE SIDE
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk