Dommer: Det er ulovligt at forbyde disse nummerplader

I hvert fald i Californien, hvor visse nummerplader som i Danmark er forbudt. Men det går ikke, siger en dommer nu.

I Danmark kan alle bilister betale 9.180 kroner til Skat. Og så må der stå, lige hvad man ønsker på ønskenummerpladen. Så længe det kan være på syv tegn.

Og dog. For nummerpladen må ikke være stødende, som det hedder på Skat’s hjemmeside. Det betyder bl.a., at man ikke må køre rundt med nummerpladerne ‘Kz’ og ‘SS’, mens mere kreative forslag som ‘SUTMAI’ og “INSANE” også er afvist inden for de seneste år.

DET ER FORBUDT
Men i USA kan en ny praksis på området meget vel være på vej. I hvert fald i staten Californien. Her har en dommer nemlig slået fast, at det er et brud ytringsfriheden at forbyde visse nummerplader, skriver Associated Press.


Det sker efter, at fem borgere i Californien lagde sag an mod staten, fordi de fik afvist teksten på deres ønskenummerplader. Blandt dem var en homoseksuel mand, der ville skrive “QUEER” på sin nummerplade. Men det fik han – med henvisning til at nummerplader kunne opfattes som stødende – i første omgang altså ikke lov til.

Men nu kan det meget vel være, at Californien må bøje sig for ‘de kreative’ nummerplade-ønsker. Dommeren slog nemlig fast, at Californien skal forholde sig ‘neutralt’ til borgernes ønsker, når det kommer til nummerplade.

ALT ER IKKE OK
I sin afgørelse sagde dommer Jon Tigar dog også, at alle nummerplader fra nu af ikke bare automatisk bliver ok. Eksempelvis er nummerplader, der kan kategoriseres som hadtale ikke i orden. For det hører ikke ind under amerikanerne grundlovssikrede ytringsfrihed.


Ifølge Carscoops kan dommerens ord dog betyde, at Californien kun skal sortere ‘det værste af det værste’ fra, når borgerne ønsker et sæt ønskeplader.

Og netop ønskeplader er særdeles populære i staten. Alene i 2018 modtog statens motorkontor 249.000 nummerplade-ønsker. 30.000 af dem blev dog afvist.