Derfor ryger pengene fra konfiskerede biler IKKE altid i statskassen

Billedet her er fra juli sidste år, hvor en bare 17-årig bilist i en BMW 320 forsøgte at stikke af fra politiet. Foto: presse-fotos.dk

Tidligere på måneden kom det frem, at Østjyllands Politi har solgt 20 konfiskerede biler, siden loven om vanvidskørsel blev strammet sidste år. Men alle pengene går ikke i statskassen.

Når en bil konfiskeres på grund af vanvidskørsel, er det ikke nødvendigvis nogen guldgruppe for staten. Pengene fra salget af de konfiskerede biler går nemlig ikke altid lige i statskassen. Det skyldes det, man kalder ‘særligt sikrede rettigheder’.

Annonce for Danmarks største bilmesse:

Den type rettighed har den eller de personer som låner penge til eksempelvis bilkøb. Oftest er det ikke fysiske personer men banker. Og er der lånt penge til en bil, skal banken, eller personen der har lånt penge ud til selve købet, have sine penge, før staten kan skrabe noget til sig.

Er der noget tilbage, vil det beløb gå i statskassen. Østjyllands Politi har eksempelvis solgt 20 konfiskerede biler for 1,1 million kr. Det svarer til at hver bil har indbragt 56.100 kr. Men staten beholder ikke alle pengene, det bekræftede økonomichef John Lautrup over for Lokalavisen Aarhus.

Samme praksis bekræftede Transportministeriet i en mail til InsideBusiness, umiddelbart efter at reglerne om konfiskering af vanvidsbilister biler var trådt i kraft.

Reklameblok:Reklamelink:
Er kæresten trist og sur? Bare rolig, her er den rette kur!

– Konfiskation af køretøjer sker med respekt for særligt sikrede rettigheder, f.eks. panterettigheder. Hvis der er pant i et køretøj, der konfiskeres af retten efter de nye vanvidskørselsregler, vil der skulle udbetales provenu til panthaver (svarende til værdien af den underliggende fordring). Det gælder både ved tredjemandskonfiskation og i de tilfælde, hvor føreren selv ejer køretøjet.

Sådan en situation stod en en 34-årig kvinde i for et år siden. Her fik hun af Retten i Glostrup konfiskeret sin Mazda CX-30, fordi hendes 36-årige kæreste havde kørt 108 km/t i en byzone. Ti måneder forinden havde kvinden lånt 200.000 kroner for at kunne købe bilen.

Flere billeder: presse-fotos.dk

Reklamelink:
Skal kæresten forkæles med lækkerier? Så klik her og se mere!

Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist, og så er han webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over otte år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk