Annonce:

Denne kørekort-regel er mest populær i Vestjylland

Det er især de unge i Vestjylland, der har benyttet sig af forsøgsordningen der har gjort det muligt for 17-årige at tage kørekort.

Annonce:

Kørekortet til 17-årige er blevet populært. Forsøgsordningen giver unge mulighed for at køre bil, når de ledsages af en voksen med mindst 10 års erfaring. Formålet med ordningen er at give de yngste bilister praktisk erfaring i trafikken, før de fylder 18 år og må køre helt selv.

Efter de første tre år med forsøgsordningen havde over 63.000 17-årige taget kørekort. En analyse fra Aalborg Universitet viser, at bopæl spiller en væsentlig rolle i forhold til, hvor hurtigt de unge tager kørekort.

Der ses en tendens til, at flere unge i tyndt befolkede områder samt i Vestdanmark tager kørekort som 17-årige, hvorimod færre i de større byområder benytter sig af denne mulighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

I visse områder af Vestjylland har op til 70 procent af de unge valgt at tage kørekort som 17-årige. Til sammenligning er det markant lavere i hovedstadsområdet, hvor under 40 procent af de 17-årige får kørekort.

Ordningen, som oprindeligt var planlagt til tre år, er blevet forlænget, men den er endnu ikke blevet permanent. Der er flere grunde til, at ordningen falder i god jord hos de yngste bilister.

LÆS OGSÅ: Fyrede Kevin Magnussen – nu nægter Haas rygte

Ved at lade de 17-årige køre i selskab med en voksen er der grobund for mere erfaring og dermed en mere sikker bilist, når den 18-årige må køre helt selv.

Den voksne ledsager kan give råd og vejledning under kørslen, hvilket kan hjælpe den unge med at håndtere forskellige trafikale situationer.


Den geografiske fordeling af kørekortindehavere blandt 17-årige tyder på, at transportmuligheder og afstand til offentlig transport kan påvirke beslutningen om at tage kørekort tidligt.

For mange unge uden for storbyerne kan det være praktisk at kunne køre bil, da den kollektive transport ofte er mere begrænset i de mindre befolkede områder. I de større byer, hvor der er gode alternativer til privat bilkørsel, som f.eks. busser, tog og metro, er behovet for kørekort ikke lige så presserende.

Forsøgsordningen har været en succes målt på antallet af 17-årige, der har taget kørekort, men om den bliver gjort permanent, er endnu uvist.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Læs flere spændende nyheder fra og om bilernes verden lige her!


Besøg vores annoncør:

Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 10 år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:

Populære

Annonce:
Annonce:

Flere populære artikler

Annonce:

Læs også