Dansk vanvid i retten: Bliver det ulovligt at eftermontere alufælge?

Ulovligt at eftermontere fælge

Brancheforeningen SKAD fører lige nu en sag i Landsskatteretten, og dommen kan få store konsekvenser for hundredvis af virksomheder – og alle os, der elsker eftermonteret udstyr til bilen.

Kan et sæt eftermonterede alufælge betyde krav om fornyet betaling af registreringsafgift? Det spørgsmål stiller SKAD, der repræsenterer køretøjsbygger- og autoskadebranchen i Danmark, på deres Facebook-side.

Spørgsmålet lyder som utopi, men faktum er dog, at det netop er et emne i en retssag i Landsskatteretten, som SKAD lige nu fører.

Skatteankestyrelsen har fremsat påstand om, at enhver ændring af et køretøj ift. indregistreringstidspunktet anses for ombygning og dermed tab af den afgiftsmæssige identitet. Desuden fremgår det af registreringsafgiftsloven, at dele, der anvendes, skal være dem, der typisk forefindes på lager hos en automobilforhandler eller -værksted.
Dette, mener Skatteankestyrelsen, skal forstås ordret. Det skriver SKAD.En medlem af SKAD har ved en razzia i 2019 oplevet, at en medarbejder fra Motorstyrelsen mente, at køretøjsproducentens navn skal fremgå på den benyttede del – ellers er der tale om ID-tab med efterfølgende krav om fornyet betaling af registreringsafgift.

Og her er ikke kun tale om alufælge, men alle typer uoriginalt udstyr, som altså bliver ulovligt, hvis det står til Skatteankestyrelsen.

Betyder det, at det så er helt slut med uoriginale reservedele? “Næppe. EU-lov skal overholdes, og registreringsafgiftsloven skal ændres”, udtaler SKAD.

Dommen forventes afsagt om 2-3 uger, og indtil da holder vi vejret.Kasper Erling er redaktionschef og medejer af Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 20 år. Email: ke@boosted.dk