Danske bilister betaler Europas næsthøjeste pris for strøm til elbiler. Kun Tyskland er dyrere, mens omkostningerne stiger for en fuld opladning af populære elbiler som Tesla.
Danske elbilister betaler dyrt for strøm. Prisen for opladning af en elbil i Danmark er Europas næsthøjeste.
Kun i Tyskland er det dyrere. Det viser en ny opgørelse fra Switcher.ie baseret på data fra Eurostat.
En fuld opladning af en elbil koster i Danmark 24,56 euro. Det svarer til omkring 183 danske kroner. At køre 100 kilometer i en elbil koster danske ejere 6,74 euro. Det er cirka 50 danske kroner.
De gennemsnitlige omkostninger til elbilopladning i Danmark steg med otte procent i 2024. Stigningen er sammenlignet med priserne i 2023.
Andre europæiske lande oplevede forskellige udviklinger. Frankrig og Polen så stejle stigninger, mens Letland og Georgien oplevede prisfald.
I skarp kontrast hertil står lande som Tyrkiet, Georgien og Kosovo. De er de billigste lande at oplade en elbil. Her kan en fuld opladning koste helt ned til 4,05 euro. Det er cirka 30 danske kroner.
Gennsmitsprisen for en fuld opladning til en elbil i Europa lå i 2024 på 13,83 euro. Det svarer til cirka 103 danske kroner. En gennemsnitlig køretur på 100 km kostede 3,79 euro, eller omkring 28 danske kroner.
Hvad koster opladning i forhold til indkomst?
I gennemsnit koster en fuld opladning i Europa fire procent af den ugentlige nettoindkomst. Der er dog store forskelle. Rumænere bruger 7,4 procent af deres ugentlige indkomst på en opladning. Nordmænd bruger kun 1,4 procent af deres ugentlige løn.
Eoin Clarke, der er kommerciel direktør i Switcher.ie, gør det klart, at der stadig er voldsomt store forskelle i prisen for strøm til elbiler.
– Switcher.ie’s seneste undersøgelse viser, at selvom de gennemsnitlige omkostninger ved at oplade en elbil derhjemme er udjævnet, er der stadig betydelige prisforskelle i EU.
Han peger på, at nogle lande, som Irland og Danmark, fortsat har høje priser. Andre lande nyder godt af faldende omkostninger.
– De forskellige pristendenser stammer sandsynligvis fra tilbagetrækningen af statsstøtte, der blev indført under energikrisen, og igangværende konflikter, som påvirker landene forskelligt.
De dyreste lande at oplade elbiler i har ofte en højere markedsandel for elbiler. De har også flere el- og hybridbiler på vejene.
De billigste steder at køre elbil findes primært i Central- og Sydøsteuropa. Her er det mindre elbiler populært eller attraktivt at eje en elbil.
– Selvom elpriserne ikke er vendt tilbage til niveauerne før pandemien, ser den værste del af energikrisen ud til at være overstået,” siger Eoin Clarke.
Elbilmarkedet går frem – men meget langsomt
Elbilmarkedet oplevede en nedtur i 2024. Det skete, da mange regeringer udfasede statsstøtte. Det gjaldt blandt andet købstilskud og skattefordele.
– Men i første halvdel af 2025 er salget af elbiler skiftet, bemærker Clarke.
Han mener dog ikke, at man som bilist skal kaste sig ind i ejerskabet af den ‘første og bedste elbil’, der dukker op.
– Sørg for at lave din research på forhånd. Gå på jagt efter det bedste tilbud, drag fordel af eventuelle tilskud og støtteordninger, og hold øje med smarte strømtilbud og bilforsikring designet specielt til elbilejere.
Selvom markedet for elbiler generelt går frem, sker det kun meget langsomt. Og det er noget, den danske analytiker Rene Tønder har bemærket.
I et opslag på LinkedIn bemærker han, at salget af elbiler er meget langt fra at kunne indfri EU-målet om at forbyde nye diesel- og benzinbiler fra 2035.
– Så det går stadig for langsomt. Faktisk alt for langsomt, hvis målet om 100 procent markedsandel til elbiler i hele EU i 2035 stadig skal være realistisk.
70 procent for dyrt i Danmark
Switcher.ie er ikke de eneste, der har bemærket, at strøm til elbiler i Danmark er meget dyrt.
Flere aktører som ladeoperatører, forbrugerrådet Tænk og myndighederne har allerede påpeget, at danskere i elbiler betaler 70 procent for meget for strømmen til bilerne.
Allerede i december 2023 anbefalede Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen at forbyde det såkaldte bundeling, der giver en samlet pris for opladning ved offentlige ladestandere, prisen er simpelthen for høj.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]