Annonce:

Danmark åbner verdens største Power-to-X-anlæg

European Energys nye e-metanol anlæg i Kassø er nu i drift. Mærsk, Novo Nordisk og Lego aftager det nye brændstof, som produceres i Kassø ved Aabenraa.

European Energys nye e-metanol anlæg i Kassø er nu sat til at lave brændstof. Anlægget har en årlig produktionskapacitet på 42.000 ton e-metanol. Det svarer til 53 millioner liter brændstof.

Det er firmaet European Energy som står bag udviklingen og opførelsen af anlægget. Det er placeret vest for Aabenraa.

Knud Erik Andersen, der er direktør i European Energy, kalder over for DR indvielsen, som finder sted kl. 12.00, for en festdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

– Efter halavandet års byggeri kan vi nu begynde at levere e-metanol til vores kunder.

De primære aftagere af e-metanolen er A.P. Møller – Mærsk, Novo Nordisk og Lego. De store danske virksomheder har sikret sig adgang til det nye brændstof.

Det første containerskib, Laura Mærsk, er allerede blevet fyldt med e-metanol. Det skete ved Aabenraa Havn i forbindelse med indvielsen. Det markerer en konkret anvendelse af produktionen.

Et teknologisk fremskridt

Henrik Lund Frandsen er professor ved Danmarks Tekniske Institut. Han ser indvielsen som en positiv udvikling. Det er et skridt fremad for dansk teknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Anlægget adresserer ifølge Henrik Lund Frandsen udfordringer i den grønne omstilling. En af udfordringerne er, at fly og skibe har begrænset rækkevidde på elektriske batterier. E-metanol tilbyder her en løsning.

Ved at omdanne elektricitet til flydende metanol kan brændstoffet anvendes i tung transport. Det gælder både for skibsfart og potentielt luftfart. Det er en vigtig egenskab.

Et andet problem er lagring af overskydende elektricitet. Når sol- og vindenergi producerer mere strøm end nødvendigt, er lagring vanskelig. Metanol kan fungere som energilager.

Produktionskapacitet og fremtidsperspektiver

Artiklen fortsætter efter videoen:

Selvom en årlig produktion på 42.000 ton e-metanol lyder af meget, sætter virkeligheden hurtigt det tal i perspektiv.

Mængden er tilstrækkelig til at forsyne ét af Mærsks mange containerskibe. Det viser skalaen af udfordringen i den globale skibsfart.

Det syntetiske brændstof er dog ikke kun forbeholdt den tunge transport og skibstrafikken. Herhjemme har vi også folk, som arbejder for og med udbredelsen af syntetisk brændstof til private.

Mere efter annoncen:

Helt konkret så de millioner af fossilbiler, der findes, kan køre rundt på syntetisk diesel eller benzin. Gorm Ellegaard, der er uddannet diplomingeniør, og i dag er direktør i det danske firma Let’s save the world, har da også et bud på, hvor ‘billigt’ brændstoffet kan blive. Læs mere om det her.

Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]

Læs flere artikler efter annoncerne:
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 11 år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Skriv til [email protected]
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:

Populære

Få vurderet din bil - gratis!

Auto Show Annonce

Nyheder til dig

Annonce:

Få gratis nyhedsbrev fra Boosted:

Noget er galt. Tjek venligst det udfyldte.
Tak for din tilmelding!

Flere populære artikler

Læs også