Kinesiske BYD er blevet sagsøgt for menneskehandel og kummerlige arbejdsforhold ved ny fabrik i Brasilien. Anklager kræver en halv milliard kroner.
Chokerende anklager om menneskehandel og kritisable arbejdsforhold rammer nu det kinesiske bilmærke BYD i Brasilien.
Sagen drejer sig op mod 220 kinesiske arbejdere ved opførelsen af en ny fabrik. Det er den brasilianske anklagemyndighed, der har rejst sagen mod BYD.
Myndigheden anklager bilkoncernen for at have udsat arbejdere for umenneskelige vilkår.
Det er anklagemyndigheden i den brasilianske delstat Bahia, der står bag søgsmålet. De beskriver forhold, hvor arbejdere blev tvunget til at leve under ekstremt trange kår.
I et tilfælde måtte 31 arbejdere angiveligt dele et enkelt toilet.
Det hele er kommet frem i forbindelse med byggeriet af BYD’s nye fabrik i byen Camaçari. De 220 kinesiske arbejdere menes at være blevet lokket til Brasilien på falske løfter om gode jobmuligheder.
Ifølge anklageskriftet fik arbejderne konfiskeret deres pas. Op mod 70 procent af deres løn bliver angiveligt også tilbageholdt af BYD.
Det har sat gang i en omfattende efterforskning.
Anklagerne kræver nu en erstatning på en halv milliard danske kroner. Kravet er rettet mod BYD og to navngivne underleverandører.
Alvorlige anklager mod BYD og underleverandører
De brasilianske myndigheder har reddet de 220 arbejdere fra byggepladsen. Anklagerne peger på, at BYD, sammen med firmaerne JinJiang og Tecmonta, stod bag fem bosættelser for arbejderne. Forholdene her beskrives som dybt nedværdigende.
– Arbejdsforholdene var ekstremt nedværdigende, udtalte anklageren til nyhedsburauet AP.
– Nogle arbejdere sov i senge uden madrasser. Deres personlige ejendele lå opbevaret ved siden af deres mad.
Der var ifølge anklageren få badeværelser til rådighed. De var heller ikke kønsopdelte, hvilket skabte yderligere problemer. I en af de indrettede barakker var der kun ét toilet til 31 personer.
Det tvang arbejderne til at stå op klokken fire om morgenen. De skulle nå at pleje den personlig hygiejne, inden arbejdsdagen begyndte.
Myndighederne i Bahia tager sagen meget alvorligt. De ønsker at sende et klart signal om, at den slags forhold ikke accepteres. Heller ikke i Brasilien.
BYD afviser alle anklager
BYD har reageret på de alvorlige beskyldninger med at afvise alt. Bilmærket mener, at sagen er et forsøg på at sværte Kina og kinesiske virksomheder til.
Samtidig hævder BYD, at de samarbejder fuldt ud med de brasilianske myndigheder i efterforskningen.
Bilmærkets ledelse understreger, at “de respekterer brasiliansk lovgivning”. De respekterer også internationale arbejdsregler.
Sagen er stadig under udvikling. Den vil utvivlsomt blive fulgt tæt internationalt. Især i lyset af BYD’s globale ambitioner og vækst.
Det er nemlig ikke første gang, at kinesernes forsøg på dominans kaster grusomme historier af sig. Allerede i december 2024 blev det afsløret, hvordan mindst 163 personer arbejdede som slaver for bilmærket i netop Brasilien. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]