Bilsikkerhed: Dette har danskerne ikke styr på

Bilsikkerhed

Antallet af biler i Danmark er svarende til, at hver anden person over 18 år har egen bil til rådighed. Derfor er der ikke noget at sige til, at trafikken på det danske vejnet er tæt. Jo flere biler, desto flere ulykker, og derfor er det vigtigt at vi kender færdselsloven som vores egen håndryg — og ligeledes overholder den.

For nyligt har 1.705 danskere quizzet sig igennem 14 spørgsmål om bilsikkerhed. Undersøgelsen, hvis formål var at portrættere danskernes viden på emnet, er udført af reservedele-virksomheden, Carpardoo. De mange deltagere har gennem undersøgelsen testet sig selv i alt fra betydningen af advarselssymboler til regler for børn i bilen.

Sådan klarede den gennemsnitlige deltager undersøgelsen

Undersøgelsen om bilsikkerhed bestod af 14 forskellige spørgsmål. Hvor deltageren med det dårligste resultat svarede rigtigt på 3 spørgsmål, var der 46 deltagere der havde alle 14 svar korrekt. Den gennemsnitlige respondent klarede sig over middel, da den gennemsnitlige score lød på 8 korrekte svar ud af 14 spørgsmål.

Dette har vi ikke styr på

Undersøgelsen tegner et meget godt billede af, hvor i teori-timen vi har hvilet øjenlågene. Regler for børn i bilen var i særdeleshed noget, som trak raten af rigtige svar i den forkerte retning. Eksempelvis angav 65 % en forkert alder for, hvornår det er barnets eget ansvar at sidde fastspændt. Fra barnet fylder 15, vil bøden nemlig blive tilskrevet barnet selv — og ikke føreren af bilen.

Ligeledes kendte over halvdelen af respondenterne ikke det korrekte svar for, hvorvidt det er lovpligtigt at slå airbaggen fra, hvis et barn sidder fremadvendt overfor. Her svarede 57,5 % at dette var et lovkrav, hvilket ikke er tilfældet. Til gengæld udløser det en bøde på 1.000 kroner til føreren, hvis et barn i bagvendt barnestol befordres på en siddeplads med frontairbag, som ikke er deaktiveret.

Dette har vi helt styr på

Et par af spørgsmålene fra undersøgelsen skiller sig markant ud, da en yderst høj procentdel af svarene her er korrekte. Det, som flest respondenter havde fuldstændig styr på, var advarsels-symbolet for at passagerer mangler sikkerhedssele. Her valgte 99,4 % nemlig den rigtige svarmulighed.

Og advarselssymboler er generelt (og heldigvis) noget, som vi har ret godt styr på. 98,2 % kendte det korrekte symbol for når bilen mangler olie, 92,6 % havde styr på symbolet for for høj motortemperatur og 93,4 % svarede korrekt ved symbolet for når antiskrid-systemet er aktivt. Til gengæld havde kun 51,1 % styr på symbolet, der advarer om slidte bremsebelægninger.

Her kan du læse mere om Carpardoos undersøgelse.


Reklame: