Annonce:

Bilmærker truer med at lukke fabrikker i Europa

Der skal nogle helt andre regler på plads, hvis bilgiganter som Renault og Stellantis stadig skal kunne bygge små, billig biler i Europa. Resultat kan være fabrikslukninger.

Fremtiden for ikoniske små biler som Renault Twingo og Fiat 500 er usikker. I hvert fald den europæiske produktion af dem.

Store bilproducenter som Stellantis og Renault er nemlig bekymret for, at produktionen bliver kvælt i EU-regler.

De mener, at nuværende EU-regler og beslutninger overser de mindre bilmodeller. Det skaber en vanskelig situation for produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Ifølge Stellantis og Renault er der ikke tilstrækkeligt fokus på de små biler. Faktisk bliver den type biler overset, når politikerne former bilbranchens rammer, lyder kritikken.

Reguleringerne synes primært at være designet til større og dyrere køretøjer. Det gør det økonomisk svært at fortsætte produktionen af de mindre, mere brændstoføkonomiske biler.

I værste fald kan de blive nødt til at lukke fabrikker i Europa. Det vil ske, hvis der ikke sker en ændring i tilgangen til små biler. Det vil have store konsekvenser for beskæftigelsen og for forbrugernes valgmuligheder.

Problematikken understreges af Renaults topchef, Luca De Meo. Han efterlyser en ny og anderledes tilgang til reguleringen af små biler i EU. Han mener, at de nuværende regler er skæve.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

– Vi beder bare om, at der bliver lavet en anderledes regulering for små biler. Der er alt for mange regler, som er rettet mod de store og dyre biler.”

Små biler er alt for dyre at bygge i Europa

Ifølge topchefen betyder den nuværende situation, at mindre biler ikke kan produceres under de samme økonomisk bæredygtige betingelser som større biler.

Det er en fundamental udfordring for bilproducenterne. De kæmper for at holde de små modeller i live på markedet.

Artiklen fortsætter efter videoen:

Luca De Meo bruger i den forbindelse Japan som eksempel.

Her har man aktivt lavet tiltag, der tilgodeser de mindre biler. Det har skabt et stærkt marked for de såkaldte “Kei cars“.

De japanske tiltag inkluderer blandt andet skattefordele og rabatter på parkering for ejere af små biler. Det har gjort de små biler til et attraktivt valg for mange japanere, især i byområderne.

Mere efter annoncen:

Topchefen foreslår derfor, at EU overvejer at implementere lignende initiativer. Sådanne tiltag kunne være afgørende for, at Stellantis og Renault fortsat kan bygge de mange populære små biler i Europa.

Den generelle tendens på bilmarkedet gør ikke situationen lettere. Populariteten af SUV’er og større biler er steget voldsomt over de seneste år.

Mere efter disse links:

Og det har flere steder skabt en modreaktion. Især i de større byer, hvor der omvendt er opstået et politisk pres for at forbyde dem. Læs mere om det her.

Stigende priser på biler rammer kun ét sted – hos bilisterne

Samtidig har flere tiltag fra EU’s side ifølge Luca De Meo gjort biler tungere. Bilerne er også blevet mere komplekse at producere. Det har uundgåeligt ført til højere priser for forbrugerne.

Den teknologiske udvikling og strengere sikkerheds- og emissionskrav bidrager også til de øgede omkostninger. Det rammer især de mindre biler, hvor profitmarginerne i forvejen er små.

Mere efter annoncen:

Konsekvensen er, at mange europæere i det hele taget har svært ved bare at få råd til en ny bil. De mindre og billigere modeller, som traditionelt har været den første bil for mange, er i sig selv også blevet markant dyrere.

Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]

Læs flere artikler efter annoncerne:
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 11 år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Skriv til [email protected]
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:

Populære

Få vurderet din bil - gratis!

Auto Show Annonce

Nyheder til dig

Annonce:

Få gratis nyhedsbrev fra Boosted:

Noget er galt. Tjek venligst det udfyldte.
Tak for din tilmelding!

Flere populære artikler

Læs også