En ny ACEA-rapport peger på store udfordringer for EU’s elbiler. Elnettet, produktionen og udbredelsen af V2G-teknologi halter, lyder advarslen
En ny rapport fra brancheorganisationen ACEA afslører store udfordringer for elbilerne i Europa.
Rapporten, der er udarbejdet af Transport & Mobility Leuven, peger på problemer med elnettet, elbilproduktion og udbredelsen af V2G-teknologien, der kan sende strøm fra elbiler tilbage i elnettet.
Europas elnet får direkte “rødt” i rapporten. Det beskrives som forældet og ikke klar til mange flere elbiler.
Hvis hele bilparken skulle overgå til eldrift i dag, ville det skabe “kæmpe problemer” mange steder, ifølge Mobility Swedden-direktør Mattias Bergman.
Antallet af solcelleinstallationer er også under det, man burde kunne forvente i 2025. Mange lande halter bagefter med smarte eltjenester.
De tjenester kan fordele elbehovet over hele dagen. Faste elpriser i flere lande gør det mindre attraktivt at planlægge opladning til tidspunkter med lav efterspørgsel, som om natten.
Bilmærkerne selv fremhæver ofte V2G-teknologien. Det betyder, at bilen kan dele strøm for at balancere elnettet. Den teknologi findes dog kun i tolv procent af de solgte elbiler i Europa.
Udfordringer med elnettet og ladeteknologier
Udbredelsen af opladning til elbiler går fremad. Der er betydeligt flere ladepunkter nu end for blot et par år siden. Der er dog store regionale forskelle i EU.
Holland, Frankrig og Tyskland trækker gennemsnittet op. Men i 18 af EU’s 27 medlemslande er der stadig færre offentlige ladestandere end tankstationer.
Produktionen af elbiler i Europa får også det røde kort. Europæiske energipriser er markant højere end i konkurrerende regioner.
De er 151 procent højere end i USA og 114 procent højere end i Kina.
Det gør det vanskeligere for europæiske bilproducenter at konkurrere globalt. Europa er desuden stærkt afhængig af importerede batterier. Kinesiske batterier er typisk 20-30 procent billigere end europæiske.
Produktion, Salg og ækonomiske Incitamenter
Når det kommer til salg af nye biler, skiller kun få lande sig ud. De har en høj andel af elbiler. Mange andre lande er dog langt bagud i udviklingen.
I de lande udgør elbiler stadig mindre end hver tiende nysolgte bil. Udvalget af brugte elbiler vokser dog støt. Nye elbiler begynder også at blive lanceret med priser under 30.000 euro, hvilket svarer til cirka 225.000 danske kroner.
Europæiske lande har derfor meget forskellige udgangspunkter i overgangen til elbiler. Hvis den overgang da nogensinde sker.
For at understøttte elbilen har EU forlangt at alle medlemstater skal indføre ensartede støtteordninger. Men det er bestemt ikke alle medlande, der er lige begejstret for den idé,
Eksempelvis har lande som Sverige og Tyskland udfaset støtten til elbiler totalt. Det samme sker i øjeblikket i Holland.
På den anden side af Atlanten vil republikanerne meget gerne sløjfe alt støtte til elbiler på føderalt niveau. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]