Siden sommeren 2024 har alle nye biler i Europa været udstyret med en obligatorisk fartbegrænser, der er ulovlig at slå fra permanent. Men bilisterne hader det såkaldte ‘Speed Intelligens Assist’.
Bilister hader den nye obligatoriske fartbegrænser, ISA. Noget som alle nye biler, der sælges i EU, siden sommeren 2024 eller har været og er udstyret med.
Fartbegrænseren kommer i forskellige varianter. Bilproducenter vælger selv, hvordan de vil forhindre folk i at køre for stærkt.
De fire varianter er et lydsignal, vibrationer, haptisk feedback via speederpedalen eller en hastighedsbegrænsende funktion. Fælles for alarmerne er, at de skal slå til, så snart farten er én km/t over det tilladte.
Klagerne over de nye bip-hastighedsalarmer er mange. Adskillige bilejere slukker for systemet, hvergang de kører.
Årsagen til fartbegrænseren blev indført er, at EU vil forhindre bilister i at køre for stærkt til gengæld for at undgå dødsulykker i trafikken.
Men den nye lov har fået en helt anden effekt. Mange bilister bryder sig ikke om de nye fartbegrænsere og slukker dem. Nogle siger endda, at de bliver så urolige, at de mister koncentrationen.
Alrik Söderlind, der har arbejdet som motorjournalist i flere år, forstår godt, hvorfor mange bilister slukker for systemet.
– Systemet er ikke til fare for nogen. Men mange af os slukker dem, fordi de er så aggressive, siger Alrik Söderlind.
– Det eneste, jeg skal gøre, er at køre over 50 km/t, før det begynder at bippe. Men skulle måske have en grænse på fem kilometer.
Alrik Söderlind vil ikke af med fartbegrænseren fuldstændig. Han mener, at de kan være nyttige ved lavere hastigheder.
– Jeg synes, de er bedst ved lavere hastigheder. Når man kommer til bymiljøer, er det ikke altid lige let at vide, om fartgrænsen er 30 eller 40 km/t. Men så kan systemet være nyttigt, siger han.
Han er dog kritisk over for, hvordan systemet fungerer i øjeblikket.
– Konsekvensen er, at mange mennesker slukker for fartbegrænseren. Og det er faktisk rigtig ærgerligt, for der er et formål med systemet, siger Alrik Söderlind.
Han påpeger, at mange bilister slukker for systemet, fordi det forstyrrer dem under kørslen.
– Nu slukker mange, inklusive mig selv, fartbegrænseren, fordi jeg gerne vil kunne holde med den rigtige hastighed på motorvejen.
– Systemet går efter bilens speedometer, som ofte viser forkert,” siger Alrik Söderlind.
Han har et forslag til, hvordan fartbegrænseren kunne justeres, så folk ikke slår det fra.
– Jeg tror, folk gerne vil have det. Men man burde måske have en grænse på fem kilometer over grænsen.
– Det er en balance mellem fornuft og følelser, vil jeg sige, lyder det fra Alrik Söderlind.
De to første alarm-muligheder, lydsignal og vibrationer, griber ikke direkte ind, men giver kun advarsler.
Idéen er, at alarmerne skal være så korte som muligt for ikke at genere føreren. Pedalvarianten vil forsigtigt skubbe førerens fod tilbage, for at informere om at bilen har for meget fart på.
Det kan føreren ignorere ved at trykke hårdere på speederen. Det samme gælder den fjerde mulighed med indbygget hastighedsbegrænsning.
I de fleste biler kan systemet gradvist slukkes, men det skal normalt gøres inden hver køretur. Fælles for alle fire valgmuligheder er, at de er ulovlige at slå/kode fra permanent.
Læs flere artikler efter annoncerne: