Der skal skæres ned hos Nissan. Meget ned. Så nu lægger ledelsen 10.000 fyresedler oveni de 10.000 fyringer der allerede er meldt ud.
Den japanske bilkoncern Nissan rammes af massiv krise og varsler store fyringsrunder som følge af tab og udfordringer med told på bildele fra USA
Nissan står over for en af sine største omstruktureringer i årevis. Bilkoncernen planlægger at skære 20.000 job globalt. Både ansatte og økonomi er hårdt ramt.
Spareplanen betyder, at 15 procent af de ansatte mister deres arbejde. Det svarer til omkring 10.000 nye fyringer oven i dem, der allerede er annonceret.
Det store underskud, som Nissan kæmper med, har tvunget ledelsen til at gribe til drastiske tiltag. Ifølge Nissan selv lander årets underskud på mellem 32 og 34 milliarder kroner.
Koncernen har især været presset af handelskonflikter. Blandt andet de toldsatser, som USA har pålagt bilimport, har haft stor effekt på Nissans indtjening.
Det japanske medie NHK var først med nyheden om de omfattende nedskæringer. Reuters har siden fået bekræftet oplysningerne gennem koncernens egne udmeldinger.
Told på biler og dele fra USA presser Nissan
En væsentlig del af problemerne skyldes amerikansk handelspolitik. Donald Trump indførte som præsident told på både biler og bildele.
Tolden er på 25 procent og rammer blandt andet motorer, gearkasser og elektriske dele. Det har skabt store problemer for bilproducenter som Nissan, der opererer globalt.
De øgede omkostninger har gjort det dyrere at producere og sælge biler. Det har især ramt eksporten fra Japan til USA, som ellers er et vigtigt marked.
Kombineret med en lavere efterspørgsel i flere regioner er koncernens indtjening styrtdykket.
Ifølge Nissans seneste regnskab er værdien af flere fabrikker og aktiver blevet nedskrevet markant. Det alene har kostet milliarder af kroner.
Tidligere fyringer ikke nok til at dække underskud
Nissan havde allerede i forvejen sat gang i nedskæringer. Før dagens udmelding var 10.000 stillinger allerede annonceret til nedlæggelse.
Nu fordobles tallet. Det er ifølge ledelsen nødvendigt for at genoprette balancen i økonomien.
De stillinger, der ryger, er fordelt over hele verden. Der er endnu ikke oplysninger om, hvilke lande der bliver hårdest ramt.
Flere analytikere har peget på, at især produktionslande med høje omkostninger kan stå for skud.
Koncernen har ikke oplyst, om der vil blive lukket fabrikker. Men tidligere udmeldinger har peget på, at Nissan ser på at samle produktionen på færre steder.
Fremtiden for Nissan: Usikkerhed og omstrukturering
Nissan har gennem flere år kæmpet med faldende salgstal og intern uro. Forholdet til alliancepartnerne Renault og Mitsubishi har også været under pres.
Flere topchefer er udskiftet, og strategien har ændret sig flere gange. Med de nye fyringer håber Nissan at kunne skabe en mere strømlinet organisation.
Men flere markedsanalytikere mener, at der skal mere til, hvis koncernen igen skal være konkurrencedygtig.
Selv holder Nissan fast i, at den ‘fede dame’ endnu ikke har sunget for sidste gang. Den nye direktør lover blandt andet, at GT-R genopstår. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]