For alle ansatte hos Volvo er det blevet forbudt at arbejde hjemmefra. Men det er flere af dem helt ligeglade med, lyder det i svenske medier.
Hos Volvo Cars i Stockholm fortsætter mange medarbejdere med at arbejde hjemmefra. Det sker på trods af topchef Håkan Samuelssons nye forbud mod hjemmearbejdspladser.
Kilder internt fra Volvo fortæller til Dagens Industri, at der ikke er sket en markant stigning i antallet af medarbejdere på kontoret.
Den nye politik møder tilsyneladende modstand.
Håkan Samuelsson er for nylig blevet genindsat som administrerende direktør for Volvo Cars, da hans afløser på posten blev sparket ud.
Så nu skal den 74-årige Samuelsson, der senest har tabt en formue på Polestar, forsøge at styre Volvo uden om en alvorlig økonomisk krise. Det har han fået to år til.
Men det er ikke alle ordre fra den gamle mand, der bliver taget lige godt imod.
Et af hans første tiltag var at stramme reglerne for hjemmearbejde. Beskeden er på den anden side heller ikke til at tage fejl af: tiden med hjemmearbejde er forbi.
Forbuddet har skabt en del intern ballade hos Volvo. Både medarbejdere og eksterne forskere giver nemlig ikke meget for det nye forbud.
Kontorpligt udrydder fleksibiliteten hos Volvo
Særligt på Volvos kontor i Mood-gallerian i Stockholm er effekten af direktivet begrænset. Kontoret beskrives af kilder, som DI har talt med, fortsat som halvtomt.
Medarbejderne her skulle ifølge den nye politik være på kontoret fem dage om ugen. Anonyme kilder bekræfter, at ordren i vid udstrækning ignoreres.
I Gøteborg, hvor Volvo har sit hovedkvarter, er situationen anderledes. Her har medarbejderne i højere grad fulgt de nye retningslinjer.
Rapporter fra Gøteborg melder om fyldte parkeringspladser. Der er igen kø ved frokosttid i personalekantinen.
Dog er der også i Göteborg utilfredshed med de skærpede krav. Mange medarbejdere var glade for muligheden for hjemmearbejde.
Forskere kritiserer direktør for at være gammeldags
Volvo Cars’ pressechef, Kristin Boldemann Wester, har over for DI kommenteret det nye forbud. Det har ifølge hende faktisk aldrig været tilladt at arbejde hjemmefra som Volvo-ansat.
– Vi har faktisk altid haft en politik om ‘kontoret først’, men Håkan Samuelsson har styrket den.
Hun understreger dog, at der fortsat er plads til ‘fleksibilitet’.
– Der er dog stadig fleksibilitet og mulighed for at arbejde hjemmefra efter aftale med nærmeste leder, siger Wester.
Svenske forskere har i en debatartikel i Göteborgs-Posten (GP) betegnet Håkan Samuelssons nye regler som gammeldags.
De mener, at ledelsen baserer beslutningen på forældede antagelser.
– Vi kan kun antage, at Volvo Cars, ligesom andre virksomheder, der træffer den slags beslutninger, baserer dem på forældede antagelser snarere end forskning, skrev forskerne for nylig.
Kritikken går på, at moderne arbejdsliv og teknologi muliggør effektivt arbejde uden for kontorets fysiske rammer.
De peger på, at fastholdelse af talent også kan påvirkes negativt af rigide kontorpolitikker. Effektivitet og medarbejdertilfredshed kan ifølge dem trives fint med fleksible arbejdsmodeller.
Debatten om hjemmearbejde versus kontorarbejde fortsætter hos mange virksomheder. Volvo Cars’ situation er et eksempel på de udfordringer, der opstår, når traditionelle arbejdsformer møder nye forventninger.
Men de svenske kinesere er ikke de eneste, der strammer skruen over for de ansatte. Hos Tesla har direktør Elon Musk sagt, at alle, der ikke vender tilbage til deres kontorplads, vil få en fyreseddel.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]