Chefen for brintafdelingen hos Alpine, Pierre-Jean Tardy, slår fast, at fossile brændstoffer – ikke selve motoren – er problemet. Løsningen kan være brint..
Alpine går mod strømmen i kapløbet mod fuld elektrificering. Den franske bilproducents chef for brintudvikling, Pierre-Jean Tardy, har et budskab, der ikke er til at tage fejl af.
Han mener ikke, at forbrændingsmotoren i sig selv er fjenden. Derfor arbejder Alpine målrettet med en brintdrevet racerbil kaldet Alpenglow Hy6.
Den virkelige fjende er de fossile brændstoffer. I hvert fald hvis man spørger Pierre-Jean Tardy.
Det er de skadelige udledninger fra afbrændingen af benzin og diesel, som er problemet.
Pierre-Jean Tardy understreger pointen i et interview med Autoblog.nl, hvor han direkte siger, at forbrændingsmotoren ikke er fjenden.
Han forklarer, at forbrændingsmotorer sagtens kan køre på brændstoffer, der er fri for CO2. Brint er et oplagt eksempel på en sådan energikilde.
Tardy og hans team har et ambitiøst mål. De arbejder på at gøre Alpine Alpenglow Hy6 klar til det berømte 24-timers løb i Le Mans i 2028.
Flere bilmærker genovervejer forbrændingsmotoren
Bilen er udstyret med en 3,5-liters V6-motor med dobbeltturbo. Motoren er designet til at køre på brint og yder 730 hestekræfter samt et drejningsmoment på cirka 770 Nm.
Tardy anerkender dog, at der ikke findes én enkelt løsning for fremtidens biler. Han forudser, at det vil kræve en blanding af forskellige teknologier og energikilder.
Flere bilproducenter er begyndt at genoverveje deres strategi. De ser nu igen muligheder i forbrændingsmotoren.
Fiat har for nylig genintroduceret en benzinmotor i den ellers elektriske Fiat 500. Det sker for at gøre modellen mere attraktiv for en bredere kundegruppe.
Volkswagen udvikler en ny platform til elbiler. Den platform vil også kunne rumme forbrændingsmotorer, hvis efterspørgslen er der.
Fremtiden for brintteknologi i biler
Mini har ligeledes meldt ud, at de ikke vil opgive benzinmotoren. Samtidig arbejder Mazda på at udvikle, hvad de kalder “den ideelle forbrændingsmotor”.
Andre mærker som BMW med deres Neue Klasse-platform og Stellantis med STLA-arkitekturen sikrer sig også mod en ensporet – og måske blind statsning – på elbilerne alene.
De skaber platforme, der kan håndtere forskellige drivlinjer alt efter markedets ønsker.
Alpine er heller ikke alene om at se potentiale i brint til forbrændingsmotorer. Både Toyota, Ford og underleverandøren Yamaha eksperimenterer med teknologien.
Udfordringen med brint og andre syntetiske brændstoffer er dog stadig produktionen. Processen kræver store mængder energi, hvilket øger prisen. Det samme er tilfældet for syntetisk diesel og benzin.
Men ifølge den danske direktør Gorm Ellegaard er det ikke umuligt teknologierne konkurrencedygtige. Det fortæller han i et interview med Boosted. Læs mere om det her.
Men hvis forbrugerne tøver med at skifte til elbiler, kan et emissionsfrit brændstof til den velkendte forbrændingsmotor være et vigtigt alternativ. Alpine satser dog ikke kun på én hest.
For nylig præsenterede mærket sin første elbil, den kompakte A290, der bygger på teknik fra Renault 5. Faktisk er de to biler identiske. Nissan baserer også den kommende Micra på samme teknik.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: [email protected]