Aktivister har sagsøgt BMW, Mercedes og VW for ‘klimasnyd’

Tyske klimaaktivister har sagtsøgt en række bilfabrikker for ikke at være ambitiøse nok, når det kommer til klimamål. Aktivisterne vil have at produktion af diesel-og benzinbiler stopper inden 2030
Foto: Bil Magasinet

Tyske klimaaktivister har sagtsøgt en række bilproducenter for ikke at være ambitiøse nok, når det kommer til Co2-reduktion. Flere søgsmål kan være på vej. 

BMW og Mercedes vil ikke stoppe produktionen af diesel-og benzinbiler inden 2030. Og derfor mener en række tyske klimaaktivister, at de er i deres gode ret til at sagsøge bilproducenterne.

Det skriver Finans.dk.

Det er den tyske NGO Umwelthilfe (DUH), som har sagsøgt BMW AG og Daimler AG. Sidstnævnte ejer Mercedes-mærket. Af en pressemeddelse fremgår det, at aktivisternes hovedargument er, at bilfabrikkerne ‘forværrer klimaforandringerne’, hvilket skulle ‘krænke borgernes grundlæggende ret til klimabeskyttelse’.Hvad det så end betyder.

– Vi oplevede alle de chokerende oversvømmelsesbilleder i Tyskland i år. Klimakrisen kommer hårdere og hurtigere, end alle havde frygtet. Derfor kan vi ikke acceptere, når store, indflydelsesrige og økonomisk stærke globale virksomheder unddrager sig deres globale sociale ansvar, siger DUH’s adm. direktør Jürgen Resch i meddelelsen.

NGO’en har tidligere fremsat det krav, at BMW og Mercedes skal opjustere deres ‘klimaambitioner’. Men mandag meldte begge fabrikker ud, at man nægter at lade sig presse af aktivisterne. Derfor kommer søgsmålet nu.

VW vækker også vrede
BMW og Mercedes er ikke de eneste, aktivister er sure på i øjeblikket. I Wolfsburg har Volkswagen fået Greta Thunbergs ‘Fridays for Future’ og Greenpeace på nakken.

Aktivisterne har stillet VW et lignende krav. Det har Volkswagen indtil den 29. oktober til at svare på. Ellers vil man sagsøge fabrikken, lyder det fra aktivisterne.

Det er ifølge Reuters første gang, at tyske borgere i forening har sagtsøgte private firmaer for at forværre klimaændringer. Derfor vil en eventuelle retssag kunne danne præcedens for lignende søgsmål i frem tiden.

Aktivisterne synes tilsyneladende også at være ligeglade med, at både BMW, Mercedes og Volkswagen allerede har sat egne såkaldte klimamål. Ligesom man lever op til Tysklands love på området.

Foto: Bil Magasinet

 Bjørn Skjærup er journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over syv år. Email: bj@boosted.dk