Aggressiv miljøpolitik har forvandlet Norge til elbilernes paradis

Elbiler i Norge

Hos vores venner langt mod nord er der fart på, når det gælder elbiler. Faktisk så meget fart, at mere end hver anden solgte bil i 2020 var en elbil.

Norge er i dag kendt for andet end skibakker og olieproduktion. Salget af elbiler i Norge oversteg nemlig sidste år salget af almindelige biler med enten forbrændings- eller hybridmotor. Og de seneste data viser, at tyske Volkswagen har overtaget førstepladsen fra amerikanske Tesla, som den største producent af eldrevne biler i Norge.

De elektriske køretøjer udgjorde i 2020 hele 54,3 procent af alle nye biler, der blev solgt i hele Norge. Vi snakker altså en stigning fra 42,4 procent tilbage i 2019. Og for bare 10 år siden udgjorde elbiler kun 1 sølle procent af markedet, viser ny data fra Norges Vej Føderation.

Norge er gået all-in på at blive de første i verden, der stopper salget af benzin- og dieselbiler helt. Det skal ifølge regeringens plan ske allerede i 2025. Altså om meget få år. Derfor har det olieproducerende land også fjernet alle afgifter for elbiler.

Electric car Norway

Den beslutning har forvandlet bilmarkedet i Norge til et paradis for hele verdens bilproducenter, som alle sammen kæmper om at blive markedsledere i en bil-fremtid uden forbrændingsmotorer.

Apropos olie så spekuleres det i, om en fremtid helt uden biler med netop forbrændingsmotorer er en realistisk løsning. Eller om regeringen lige så godt kunne spille live casino med folkets økonomi. For hvis de mange økonomiske fordele ved elbilerne skal fortsætte, hvordan vil man så skrabe penge nok sammen til statskassen? Samme problem er gældende i Danmark, hvor afgifterne fra registreringsafgiften udgør en relativt stort indtjening til staten.

Herhjemme var salget af elbiler blot syv procent, og hybridbiler udgjorde ni procent i 2020. Det vurderes dog, at det i Norge slet ikke er slut endnu, da man forventer, at markedsandelen for elbiler vil passere hele 65 procent allerede i 2021.

Boosted.dk er Danmarks største site om biler. Vil du i kontakt med os? Skriv til boosted@boosted.dk