Bare fordi elbilerne har andre vedligeholdelsesbehov end diesel- og benzinbilerne, betyder det ikke, at de er rustfri, lyder advarslen fra branchen.
Antallet af elbiler i Danmark har rundet 300.000. Men det betyder ikke, at bilerne kører vedligeholdelsesfrit rundt. Tværtimod.
Særligt bremserne er udsatte, lyder det fra fagfolk.
Forklaringen er den simple, at mange elbiler kan køres på speederen alene. At bremse bilen ned, sørger regenereringen af bremseenergien som regel for.
Men det er altså en god idé at trykke på bremsepedalen og dermed aktivere både bremser og skiver på bilen. Bare engang imellem.
– For ejere af el- og hybridbiler er det vigtigt at bremse ordentligt fra tid til anden for at holde de fysiske bremser i god stand.
– Mindst en gang om ugen bør du bremse hårdt og lade de fysiske bremser virke. Det er en af de vigtigste og måske nemmeste handlinger, en bilejer kan gøre for at vedligeholde bilen, siger Harald Nordseth, bilservicechef hos Vianor, til norsk TV2.
Noget andet er, at elbilerne faktisk klarer sig dårligt til syn. Det behøver man nu ikke at tage til Norge for at konstatere.
Et udtræk af data fra Færdselsstyrelsen, som FDM har fået aktindsigt i, viste tidligere på året, at næsten hver fjerde af de ellers så populære Tesla Model 3 dumper til syn.
Og det allerede når bilerne er bare 4 år gamle og altså står over for det første periodiske syn nogensinde.
At Tesla Model 3 ikke gør nogen god figur i de danske synshaller, betyder omvendt heller ikke, at de andre elbiler er meget bedre.
Både Skoda Citigo, der er en del af VW UP!-trillingerne, Nissan Leaf og Peugeot e-208 er med i den kedelige top 10 over populære elbiler, der oftest dumper til syn. Læs mere om det her.
Noget andet, som folk i elbiler skal forholde sig til, er dyre reservedele. I denne uge er det kommet frem, at flere især kinesiske elbiler bliver skrottet, fordi reservedelene til dem er for dyre.
I værste fald er delene så dyre, at det bedre kan betale sig at skrotte bilerne og købe noget nyt.
Flere både bil-ejere og værksteder kan fortælle om meget dyre dele med lange leveringstider. Eksempelvis koster en bagklap til den kinesiske E-HS9 mere end 20.000 danske kroner.
Læs flere artikler efter annoncerne: