35-årig får fængselsdom for at køre 42 km/t… på “cykel”

Foto: Københavns Vestegns Politi

En 35-årig mand var overbevist, om at han kørte helt lovligt rundt på cykel. Det var politiet dog ikke helt enig med ham i. Og nu har en dommer givet betjenten ret.

En færdselspatrulje standsede i november i sidste år en 35-årig mand, som på Roskildevej i Rødovre kørte på fortovet på et køretøj, der lignede en meget kraftig el-cykel.

Besøg vores annoncør:Monster Trucks

Et rullefelt afslørede dog, at det tohjulede køretøj kunne køre hele 42 kilometer i timen uden brug af pedaler. Betjenten mente derfor, at køretøjet skal sidestilles med en stor knallert 45, som det kræver kørekort at føre rundt i trafikken.

Den 35-årige fører, som er både frakendt kørekortet og dømt for kørsel i frakendelsestiden, mente, at han var cyklist og kørte på en el-cykel. Det skriver Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

Køretøjet kom med ind politigården og en bilinspektør konkluderede, at det skulle kategoriseres som en registreringspligtig stor knallert, fordi den med en effekt på over 250 watt kørte over 30 men under 45 kilometer i timen uden brug af pedaler.

Reklameblok:Troede han kørte cykel
– Retten i Glostrup dømte den 35-årige for at føre en stor knallert, selvom han var frakendt sin førerret. Det virkede han oprigtigt overrasket over, fordi han troede, han havde købt en el-cykel, siger sagens anklager Helena Lyngsø Bengtsen.

Den 35-årige blev desuden dømt for, at køretøjet hverken var synet eller typegodkendt som en stor knallert, at der ikke tegnet ansvarsforsikring for den, for ikke at benytte styrthjelm og for at køre på fortovet.

Fordi det nu var femte gang, at manden kørte uden førerret i frakendelsestiden, udmålte retten en straf på 40 dages betinget fængsel med vilkår om 60 timers samfundstjeneste inden for 6 måneder og en bøde på 5.500 kroner.

Reklameblok:

Til sammenligning koster det 7.000 kroner i bøde at køre stor knallert uden at have erhvervet kørekort første gang. Køretøjet, som var af mærket Fiido M1 Pro, og som dømte havde importeret fra England, har han fået retur igen.

Bilinspektør: “Tjek hellere reglerne”
Hos politiets bilinspektører ser man jævnligt sager, hvor kraftige el-cykellignende køretøjer falder ind under kategorien ’stor knallert’:

– Man skal virkelig være vågen, når man køber en el-cykel. Især i udlandet eller via internettet, så det ikke senere viser sig, at det kræver kørekort at køre den, ellers kan det blive en dyr fornøjelse,” siger Thomas Bork, som er bilinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi og dækker politikredsene på Sjælland og Bornholm.

Han anbefaler, at man ved import fra udlandet undersøger, hvilke danske regler gælder – fx på Færdselsstyrelsens hjemmeside. Den 35-årige mand modtog dommen som faldt mandag den 12. december.

Boosted.dk er Danmarks største site om biler med over en million unikke brugere og over syv millioner sidevisninger hver måned. Vil du i kontakt med os? Skriv til boosted@boosted.dk