26 ud af 27 EU-lande giver tilskud til elbiler


Der er kontante tilskud til køb af elbiler, skattelettelser og tilskud til oprettelse af ladestationer i hele EU, viser aktuel oversigt

Elbiler er stadig markant dyrere at producere end konventionelle biler med forbrændingsmotorer, så for at skubbe på den grønne omstilling yder landene i EU forskellige former for tilskud til køb og brug af elbiler.

I Danmark er der markant mindre registreringsafgift på elbiler. Udregningen af den danske registreringsafgift på en bil er traditionen tro så kompliceret, at det er umuligt for andre end Excel-eksperter at gennemskue, og det er kun blevet værre med den seneste afgiftsjustering i december 2020.

Det skriver Bil Magasinet.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:Dansk afgiftsrabat på ca. 82.000 kr.
Elbiler får generelt 60 pct. rabat på registreringsafgiften i 2022 i forhold til en fossilbil, men hertil kommer et (fiktivt) bundfradrag og en lang række andre faktorer.

Ifølge tal fra EU-kommisionen løber den danske rabat på afgifterne for elbiler op i 11.000 euro pr. bil i gennemsnit (82.000 kr.).

Der ses en lignende tilgang i Norge, hvor købere af elbiler er fritaget for at betale både registreringsafgift og den almindelige 25 pct. moms på nye og brugte elbiler.

Artiklen fortsætter efter reklameblokken:Estland tilbyder det største maksimale købstilskud til elbiler i Europa, idet regeringen bidrager med op til 50 pct. af bilens pris (maks. € 18.000).

Det er dobbelt så generøst som de elbil-incitamenter, der tilbydes i Tyskland, som tilbyder en ’miljøbonus’ på €9.000, hvis den nye elbil koster op til €40.000. Dette omfatter et tilskud fra regeringen på € 6.000 og yderligere € 3.000 fra producenten afhængigt af bilmærket.

Reducerede vejafgifter for elbiler
I Frankrig kan kommende købere af elbiler ansøge om en rabat på 27 pct. af bilens bruttoomkostninger (inklusive skat) – op til maks. € 6.000. Dette gælder kun for biler med en listepris under € 45.000. For biler mellem € 45.000 og € 60.000 får køberne et tilskud til en værdi af € 2.000.

De fleste lande i Europa tilbyder en fritagelse for vigtige skatter for kørsel i elbil, herunder Tyskland, Italien og Spanien. Andre markeder som Frankrig, Belgien, Danmark og Holland har reducerede ejer- eller vejafgifter for elbiler.

Parkingsfordele for elbiler
I den daglige brug af bilen er der et stigende antal ekstra fordele, der følger med kørsel i en elbil.

I Tyskland tilbyder mere end 100 byer og kommuner privilegier som gratis og reserverede parkeringspladser til elbiler, brug af bus- og taxabaner samt tilladelse til at bruge ruter med restriktioner.

I visse danske byer er parkering gratis for elbiler. I Norge omfatter fordelene også gratis kørsel over broer og gratis færgeoverfarter, mens købere af elbiler i Italien tilbydes en reduktion på 30-40 pct. af forsikringsomkostningerne.

Grafik: Bil Magasinet